Naš limfni sistem je tu da brani naš organizam.

Vrlo važan dio imunološkog sistem je limfni sistem koji je interaktivan sa svakom našom ćelijom i organom, a brani nas od bolesti i infekcija. Limfni sistem nas čisti od otpadnih materija koje tijelo metabolizmom nakupi a to prepoznamo kada nam se lokalne žlijezde upale (grlo, pazuh, prepone, itd.). Za razliku od krvotoka, limfa nema svoju pumpu koja je pokreće po tijelu, a limfne žile imaju zaliske kojih u odnosu na vene ima duplo više. Osobe koje se ne kreću i imaju loš unos tekućine, imaju gustu limfu punu toksina.

Da bi pravilno pokrenuli limfni sistem, najvažnija je mišićna kontrakcija koja limfu gura prema srcu. Na prvom mjestu od vježbi koje najbrže djeluju na protok limfe su  vježbe, pokreti gdje vertikalne sile naizmjenično otvaraju i zatvaraju limfne zaliske, mijenjaju ćelijske pritiske (ples, skakutanje…) i tako još dugo sati nakon vježbanja čiste organizam. No, svako pokretanje, redovno vježbanje će učiniti naš limfni sistem čišćim, a organizam zahvalnim.

Uz redovno vježbanje bijela krvna zrnca postaju brojnija i zajedno sa limfom 15 puta brže kolaju tijelom i brane organizam.