Istraživanja pokazuju da odrasla osoba u prosjeku ima dvije do tri respiratorne infekcije godišnje. Ako ne spadate u ovaj prosjek, zahvalnost dugujete dobroj  genetici ili znanju kako sveobuhvatno ulagati u psihofizičko zdravlje i voditi umjeren i sretan život.

Aktivni ljudi  imaj  čak 50 posto veću otpornost od neaktivnih, onih sklonim sjedalačkom načinu života.

Dokazano je da je jedan od bitnih faktora podizanja imuniteta umjereno i redovno vježbanje.

Vježbanjem potičemo proizvodnju makrofaga – leukocitnih stanica čija je uloga regulacija upale, prepoznavanje i uništavanje stranih tijela – antigena i onesposobljavanje bakterija. Zahvaljujući bržoj cirkulaciji, makrofagi brže putuju kroz tijelo te ono postaje snažnije za borbu protiv virusa i bakterija.
Povećanu cirkulaciju možemo postići vježbama snage u kojima aktiviramo velike mišićne grupe (stomak, leđa, noge) uz vrlo kontrolirano i pravilno disanje.

Bitno je ne zanemariti i dinamičko istezanje koje također ima veliku ulogu u cirkulatornom radu i snabdjevanju mišića krvlju bogatom kisikom.

Najjednostavnije rečeno, trebamo se kretati kao naši  preci, u skladu s psihološkim impulsima, u skladu sa građom našeg tijela.  I ponovo da akcentiramo čarobnu riječ UMJERENO.

Redovno i umjereno vježbanje sa zavodoljstvom, bez iscrpljivanja, je djelotvoran recpet za jačanje imuniteta.