Intolerancija ili netolerancija na hranu je proces uzrokovan formiranjem IgA antitijela protiv proteina određene vrste hrane. IgA antitijela se fomiraju u prvoj fazi, a nakon višestruke stimulacije formiraju se i IgG antitijela.
Intolerancija na hranu nije što i alergija na hranu. Za razliku od intolerancije, alergiju uzrokuje formiranje IgE antitijelima protiv proteina hrane, a manifestira se brzom uzročno-posljedičnom reakcijom.
Proces Intolerancije na hranu je teže prepoznati, a manifestacije su često manje jasne, neprimjetne i ponekad teško uočljive i nepredvidive.
Određena vrsta hrane može izazvati abnormalnu reakciju organizma, što može u nekim slučajevima izazvati probavne tegobe, a u drugima manifestacije koje mogu biti neprimjetne i koje je vrlo teško povezati s hranom, zbog toga što mijenjaju kroničnu patologiju.
Reakcije organizma izazvane intolerancijom na određene namjernice mogu se manifestovati kroz:
- gastroinstenalne tegobe (bolovi u stomaku, zatvor, proljev, nadutost, sindrom iritabilnog crijeva)
- dermatološke procese (akne, ekcem, psorijaza, svrbež, urtikarija, osip)
- psihološke smetnje (tjeskoba, letargija, depresija, premorenost, mučnina, hiperaktivnost kod djece)
- neurološke smetnje (glavobolja, migrena, vrtoglavica, omaglica)
- respiratorne tegobe (astma, rinitis, poteškoće disanja), kada se može preklapati s alergijskim procesom i
- druge tegobe (artritis, fibromijalgija, otečeni zglobovi…)
Eliminirajući na određen period namirnice koje su testiranjem pokazale visoki stupanj intolerancije, na osnovu podatke dostupne u znanstvenoj literaturi, vidljiva poboljšanja su utvrđena kod polovine do dvije trećine pacijenata nakon 20 do 60 dana od početka primjenjivanja odgovarajuće dijete.