Zašto hrono ishrana?

  • Ovaj način ishrane bez velike muke, za kratko vrijeme, trajno rješava probleme gojaznosti, povišenog holesterola, triglicerida, hipertenzije.
  • Pomaže da se ostvari idealna težina na zdrav način, bez odricanja i ograničavanja količine unosa hrane.
  • Program hrono ishrane je kombinacija saznanja iz oblasti fiziologije, endokrinologije, biohemije i biofizike.
  • Baziran je na pravilnom izboru i kombinaciji namirnica, te pravilnom vremenu unosa određenih namirnica.
  • Rezultati pokazuju 100% uspijeha kod svih koji se potrude da nauče i prakticiraju osnovna pravila hrono ishrane.
  • U našoj kuhinjici (www.zdravrucak.com) pripremamo hrono menije, hrono (anti-ageing) pecivo, te organiziramo školice hrono ishrane.

Osnovna pravila hrono ishrane

Veoma lako ćete usvojiti (možda i zavoljeti) ovaj novi način ishrane.

Osnovno pravilo je: ugljeni hidrati i proteini se, osim za doručak, ne jedu u istom obroku.

Za doručak: Jedite životinjske masti i integralne žitarice (integralni kruh po mogućnosti bezkvasni, pirinač i sl.).
Naše tijelo luči dovoljno enzima koji razgrađuju masti i proteine kada se probudimo, pa doručak može da bude bogat. Obilan i bogat doručak omogućava da ste manje gladni tokom dana. Sve je dopušteno osim šećera i voća jer se suviše brzo razgrađuju.
Za ručak: Jedite uglavnom proteine (životinjske ili druge), i neko povrće, najbolje lako pareno i/ili u obliku svježe salate. Dva puta nedjeljno možete za ručak jesti i namirnice koje sadrže ugljene hidrate i to sa povrćem. Ali, nikako proteine i ugljene hidrate u istom obroku.
Popodnevna užina: Jedite malu količinu biljnih masti: masline, orasi, kikiriki puter, med ili 30 grama tamne čokolade – nešto više od dve supene kašike. Ili neko voće sa niskim glikemičkim indeksom.
Večera: Ovo je najlakši obrok u toku dana koji uključuje ribu, posno meso i zeleno povrće. Izbjegavajte ugljene hidrate uveče – sporo se vare i imaju tendenciju da se pretvaraju u masnoće.

Doručak je OBAVEZAN;

• Za doručak nikada ne jedite voće;
• Pijte dovoljno tečnosti;
• Ne treba da gladujete ni u jednom dijelu dana;
• Poželjno je da obroci budu u isto vrijeme svakoga dana i da razmak između obroka bude 4 sata, kako bi se smirila pankreasna aktivnost;
• Hljeb, tjestenine i skrobna povrća (krompir) jedu se najkasnije do 15 časova;
• Proteini iz biljnih izvora mogu da zamijene proteine životinjskog porijekla;
Nema grickanja između obroka! Znači, apsolutno ništa!
• Slatko mlijeko se ne koristi već njegove prerađevine: kiselo mlijeko i sir;
• Večera najkasnije dva sata prije spavanja.

Nije teško, pokušajte. Efekti će vas oduševiti 🙂

ZAŠTO NE HLJEB SA KVASCEM?

Kombinacija bijelog brašna i kvasca stvara naslage na zidovima crijeva koje ometaju njihov normalan rad. Naslage izbacuju iz funkcije mnogobrojne resice unutrašnjeg zida crijeva koje imaju upijajuću ulogu, zbog čega se smanjuje i sama moć apsorpcije crijeva, smanjuje protok krvi, usporava rad crijeva i omogućavaju brojne komplikacije kao što su umor, glavobolja, hemeroidi, zatvor, gojaznost.
“Blokirani” želudac i crijeva nas ostavljaju gladne i pored punog stomaka, a mi unosimo sve više hrane, stvaramo neravnotežu u organizmu što vodi ka gojaznosti.
Ako želimo da iz hljeba izvučemo maksimalnu korist za svoj organizam, potrebno je da bude napravljen od brašna dobivenog mljevenjem cijelih zrna žitarica i da bude izrađen bez kvasca, blizak onom koji se pravio u drevna vremena. Ovako spravljen hljeb sadrži sve potrebne nutriente u kombinaciji koja je neophodna organizmu da bi normalno funkcionirao.
Pokušajte, odreknite se bijelog hljeba na kratki period, 3-4 sedmice, bićete fascinirani efektima :-).