Kao i ostatak našeg tijela, i stopalima trebaju vježbe da bi ostala u formi.

Ljudsko se stopalo sastoji od 26 kostiju, 33 zgloba i više od 100 tetiva, mišića i ligamenata koji nam zajedničkim pokretima i funkcijom omogućuju održavanje ravnoteže, hodanje i trčanje. Ono je pravi mali trampolin koji odlično podnosi sile koje po njemu skaču – silu težine našeg tijela i silu gravitacije. Primijetite li promjene poput bolova pri hodanju po kamenju, nemogućnost bržeg trčanja, potrebe za većom obućom nakon što ste godinama nosili isti broj, oticanje stopala i gležnjeva te smetnje u motorici, vrijeme je da započnete s ciljanim vježbama za stopala.

Mi na našim treninzima ne zanemarujemo dragocjena stopala.

Ukoliko niste u mogućnosti redovno vježbati s nama pokušajte ove pokrete koje preporučuju stručnjaci, ujutro i navečer.

  • Hvatanje prstima (za jačanje mišića stopala da bi poboljšale ravnotežu): bacite čarapu na pod i koristite prste da je uhvatite i podignete sa poda. Držite 10 sekundi, onda pustite. Ponovite pet puta sa svakim stopalom.
  • Rastezanje prstiju(za jačanje i podršku mišića, što će zauzvrat štititi kosti stopala): omotajte elastični zavoj ili traku oko svih pet prstiju. Raširite prste i držite tako 5 sekundi, zatim pustite. Ponovite pet puta sa svakim stopalom.
  • Podizanje na prste (za jačanje nogu i poboljšanje ravnteže): stanite blizu nekog ormarića ili vrata i pridržite se radi ravnoteže. Stanite na jednu nogu i podignite se na prste. Držite 10 sekundi, zatim spustite. Ponovite 10 puta sa oba stopala.
  • Zatezanje listova (da spriječite Ahilove tetive i tabane da postanu čvrsti): sjedite sa jednom nogom ispruženom ispred vas i omotajte peškir oko stopala. Povlačite lagano peškir natrag dok ne osjetite zatezanje u luku stopala i listova. Držite 10 sekundi, zatim pustite. Ponovite pet puta sa obje noge.

Nakon što ste završile ove vježbe, nagradite svoja umorna stopala sa masažom smrznutim lopticama za golf . Ledena, tvrda lopta može doprijeti do najtanjih mišića u stopalima i pružiti vam duboku masažu. Jednostavno ubacite lopticu u zamrzivač na nekoliko sati, a zatim kotrljajte stopalima dok sjedite.