Što tačno trening učini čovjeku da se nakon njega osjeća sretno? Tajna je u uticaju fizičke aktivnosti na serotonin, poznat kao “hormon sreće”.

Što je serotonin?

Serotonin je neurotransmiter, njegova funkcija je prijenos poruka kroz nervni sistem što znači da njegov manjak ili višak mogu značajno utjecati na prijenos nervnih impulsa te, posljedično, ponašanje ljudi. Serotonin nalazimo najvećim dijelom u ćelijama probavnog sistema, a manjim dijelom u epifizi, središnjem nervnom sistemu. Nalazimo ga i u trombocitima, no oni ga ne mogu sami sintetizirati već ga dobivaju prolaskom kroz probavni sistem.

Serotonin ima brojne učinke i posredovan je velikim brojem različitih receptora: sudjeluje u patogenezi migrene, odgovoran je za termoregulaciju, hranjenje i apetit, spavanje, seksualnu želju, kontrakcije mišića, učenje i pamćenje, cirkulaciju te psihička stanja poput anksioznosti  i depresije. Na stimulaciju proizvodnje serotonina u mozgu utiče određena hrana, ali i – vježbanje!

Oko 75% serotonina se nalazi u ćelijama crijeva, gdje regulira probavu. Ostatak serotonina se sintetizira u neuronima u mozgu, a taj serotonin utječe na raspoloženje. Visok nivo serotonina je povezan s ekstatičnošću, a nizak sa depresijom. Iako u dobrom raspoloženju sudjeluje veći broj neurotransmitera, serotonin je najvažniji među njima, a na njegov nivo može utjecati i niz drugih (vanjskih) faktora poput sunčeve svjetlosti, prehrane i vježbanja.

Koji su pozitivni učinci serotonina?

Prema istraživanjima britanskog National Institute for Health and Clinical Excellence, vježbanje značajno utiče na rast serotonina u mozgu. Prema navodima iz studije objavljene u časopisu Neuropsychopharmacology, postoje dva mehanizma po kojima vježbanje utječe na porast serotonina.

 

Prvo, fizička aktivnost povećava brzinu i frekvenciju izlučivanja serotonina u mozgu, što povećava i njegovu proizvodnju. Drugo, redovno  vježbanje povećava nivo triptofana u mozgu (aminokiselina koja se koristi za proizvodnju serotonina). Iako točan biokemijski mehanizam nije jasno razjašnjen, jasno je da tjelovježba poboljšava raspoloženje povećanjem nivoa serotonina u mozgu.

Aerobnom vježbanju, plesu, pilatesu, aerobiku, jogi i istezanju, pored svih poznatih dobrobiti  dodajemo i efekte povećanja mogućnosti upravljanja stresom i povećanja sinteze serotonina u mozgu. Optimalna količina vježbe potrebne kako bi se poboljšala sinteza serotonina u mozgu je 3 sata sedmično