spelta-krupnik-pir

Gluten iz pšenice se teško vari i formira kugličaste formacije u organima za varenje, dok je gluten spelte rastvoriv u vodi, a kada se zagrije postaje lako svarljiv.

Spelta je bogata visokovrijednim proteinima (13 – 14%), u odnosu na pšenicu (9 – 13%). Razlaganjem proteina spelte u metaboličkom procesu nastaju dragocjene esencijalne aminokiseline (leucin, izoleucin, cisetin, metonin, triptofan, fenilalanin). Od vitamina, u spelti su zastupljeni vitamin B grupe – niacin, B2, tiamin, B17. Od minerala u spelti zastupljen je natrijum, bakar, magnezijum, mangan, željezo. Brašno od spelte sadrži 1,36 mg željeza u 40 grama.

Spelta sadrži složene ugljikohidrate, mukopolisaharide koji obnavljaju hrskavice, koštani i zglobni aparat.

Za razliku od ostalih žitarica spelta je bogatija biljnim vlaknima koja su rastvorljiva u vodi, pa se lakše vari. Prisustvo vlakana utiče na bolju apsorbciju hranljivih materija iz crijeva.

U sastav spelte ulaze i jako važne materije – lignani i fitoestrogeni. Lignani utiču na prevenciju raka, ublažuju simptome menopauze, osteoporoze i održavaju dobro kardiovaskuparno zdravlje. Fitoestrogeni su biljni hormone koji utiču na elastičnost krvnih sudova, održavanje holesterola u krvi i vrlo su važni kod žena u menopauzi.

Zbog niskog glikemijskog indeksa i niže kalorijske vrijednosti u odnosu na pšenicu, spelta je indealna hrana za dijabetičare, osobe sa alergijama, kardiovaskularnim bolestima, bolestima crijevnog sistema, te kod dijeta za smanjenje holesterola i triglicerida.